Zadelmak maken

De basis van een correcte opleiding voor uw paard ligt natuurlijk bij het begin, het zadelmak maken. 

Hoe gaat dit bij RK Dressage in zijn werk? 

De meeste paarden die bij mij op stal komen zijn al veel in de hand gehad. Echter is dit geen vereiste. Als dit niet het geval is, zet ik de paarden vaak eerst op de spuit plaats, hier leren ze namelijk vast te staan aan een ketting of touw. Om de paarden op het gemak te stellen poets ik ze graag. Vervolgens beginnen we bij RK Dressage met longeerwerk. Als dit goed gaat leg ik er een zadeltje op en laat ik de paarden hier rustig aan wennen. Als het paard hier positief op reageert en zich goed weet te ontspannen doe ik een beugeltje naar beneden. Ook een keer links en rechts aan de beugels trekken en kloppen op het zadel is heel belangrijk zodat zij hier rustig aan kunnen wennen terwijl ze het zadel op hebben. 

Ik zeg dan ook altijd: ''Als dit proces goed is gegaan scheelt dat de helft van het werk bij het zadelmak maken''. Ik begin altijd rustig met aan het zadel hangen en daarin het paard op zijn of haar gemak te stellen. Dit gebeurd vaak twee of drie keer. Als dit ontspannen en soepel verloopt ga ik erop zitten, aan de logeerlijn wordt het paard een pasje links en rechtsom gezet. Dit gebeurt in de longeercircel. 

Wanneer het paard ontspant kan er rustig een pasje gestapt en gedraafd worden. Als dit soepel verloopt en het paard aangeeft dat hij of zij ver genoeg is, gaan we naar de binnenbaan. Ik wil in het begin zo min mogelijk been hoeven geven. Er is altijd iemand in de baan die helpt om het paard naar voren te laten bewegen. Vaak hebben de paarden al eerder in de binnenbaan losgelopen of zijn ze hier gelogeerd. Zij weten dan ook over het algemeen wat hier de bedoeling is. 

Dit traject is uiteraard per paard verschillend. Ik vind het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar een paard en wat hij of zij aankan. Het is belangrijk om deze grens niet te overschrijden en het vertrouwen bij het paard in de ruiter te behouden. 

De paarden die bij RK Dressage zadelmak worden gemaakt krijgen volgende rust tussen het werk door. Ik vind het dan ook heel belangrijk dat de dieren het hoofd leeg kunnen maken en het werk kunnen relativeren. Door de paarden tussen het werk door rust te geven zullen zij ook niet overspoeld worden en zal het hoofd niet overlopen.